"Je hoeft je niet ziek te melden om geholpen te worden. Een levensvraag is geen ziekte."
Voor cliënten
Veelgestelde vragen van cliënten
Bij ingrijpende gebeurtenissen in het leven denk je soms: hoe moet het nu verder? Ook als dingen je voor de wind gaan, kun je je afvragen waar je nu echt inspiratie vindt, wie je bent, wat belangrijk voor je is. Dit soort levensvragen is van iedereen en van alle tijden. Ze spelen bij het maken van belangrijke keuzes, bij verlies, bij het vieren van het leven, bij alle sleutelmomenten in ons bestaan. Maar hoe ga je er mee om? Dat is zo eenvoudig nog niet.
Je kunt bij i mindLife terecht voor life counseling op het gebied van levensvragen. Kamp je met levensvragen en zou je hierover met iemand willen praten? Dan hoef je niet direct naar een psycholoog of psychiater. Angst, stress en verdriet zijn namelijk een normale reactie op tegenslagen. En ook wanneer alles aan de oppervlakte goed lijkt te verlopen, kunnen deze emoties opkomen. Dat kan samenhangen met levensvragen: waarom doe je eigenlijk wat je doet? Wat is voor jou een goed leven? Is dit alles?
i mindLife is er voor mensen die behoefte hebben aan een luisterend oor, steun en een nieuw levensperspectief. We ontmoeten jou als uniek en waardevol individu, en blijven weg van diagnoses en labels. Je komt uit vrije wil.
Het leven kan anders lopen dan je had gepland, bijvoorbeeld door ziekte, verlies of conflicten. Of het loopt precies zoals je had gepland, maar toch bekruipt de vraag: ‘is dit alles?’. In beide gevallen is je levenssituatie niet meer vanzelfsprekend. Je kunt je afvragen waar je het eigenlijk allemaal voor doet en wat jouw leven de moeite waard maakt. Deze ervaring kan leiden tot gevoelens van boosheid, verdriet of angst en bijkomende fysieke klachten. Je ‘klachten’ kunnen ook minder hevig zijn: verveling of verwarring.
Een begeleider van i mindLife gaat met jou op onderzoek uit: wie ben je, waar verlang je naar en hoe kun je accepteren wat niet zo is gelopen als je had gepland? Samen zoeken jullie naar antwoorden op jouw levensvragen. Dat zijn zogenaamde ‘trage vragen’, aangezien er niet zo een twee drie een antwoord op te bedenken valt. Het beantwoorden van deze vragen vraagt om een doorleefd proces.
Het leven kan heel mooi zijn: je kunt kennis opdoen, sporten, liefde vinden, successen behalen en je dromen verwezenlijken. In de praktijk krijgt iedereen te maken met verrassingen die je plannen dwarsbomen, zoals het verlies van een dierbare, ziekte of gewoonweg het verlies van je interesse in je dagelijkse bezigheden. Nu kunnen levensvragen opkomen. Vaak verschuilen ze zich onder emoties als boosheid, angst en verdriet, of onder lichamelijke klachten.
Levensvragen kunnen ‘kleiner’ zijn: wat maakt mijn dag de moeite waard? Maar ook ‘groter’: waar leef ik eigenlijk voor, wat is de zin van mijn leven? In het langzame proces van het reflecteren op deze vragen kun je je leven op een nieuwe manier waarderen en van betekenis voorzien; de antwoorden formuleer je namelijk zelf. Dat gaat een stuk makkelijker in gesprek met onze life counselors. Door aandachtig te luisteren, scheppen ze meer ruimte voor jouw verhaal.
Enkele veelvoorkomende levensvragen:
- Wat is belangrijk voor mij?
- Wat is de juiste keuze in mijn situatie?
- Waarom is mij dit overkomen?
- Van waaruit leef en werk ik?
- Waar haal ik energie uit?
- Hoe kan ik omgaan met mijn tekortkomingen?
- Ik voel me eenzaam, hoe kan ik me daartoe verhouden?
- Ik ben iets of iemand verloren, hoe kan ik dat verwerken?
- Ben ik niet vooral een last voor andere mensen?
Een levensvraag komt al gauw op wanneer je levensverhaal scheurtjes en barstjes vertoont, zoals mooi wordt verwoord in dit citaat:
Ieder mens heeft een levensverhaal. In het dagelijks leven staan we daar vaak niet bij stil. Het is net als met ons lichaam. We merken pas hoe belangrijk een spier of lichaamsdeel is, wanneer het niet meer functioneert. Zo is het ook met levensverhalen: we gaan er pas bewust bij stilstaan wanneer het hapert, wanneer de plot die we in gedachten hadden (een lang en gelukkig leven, een kinderrijk leven, een gezond leven, een seksueel actief leven, een ideaal leven, een zinvol leven) in gevaar komt” (Bohlmeijer, 2007, p. 46).
Een psycholoog richt zich voornamelijk op het behandelen en oplossen van problemen. Maar sommige levenssituaties vragen eigenlijk niet om een oplossing of behandeling, maar om het ontwikkelen van een eigen levensvisie en -houding. De begeleiders van i mindLife geven aandachtige en persoonlijke aandacht; ze creëren een ruimte waarin je vrijuit kunt spreken en onderzoeken waar je naartoe wilt en wat het allemaal te betekenen heeft. We bouwen geen dossier op en zijn niet bezig met jou ‘beter maken’. Waar het om gaat, is dat je antwoorden vindt op jouw levensvragen en daardoor meer betekenis en samenhang kunt ervaren.
Bij i mindLife ontmoeten we jou als uniek persoon. We werken dan ook niet met een vastgelegd ‘behandelprotocol’. Voor levensvragen bestaan geen kant en klare antwoorden, alleen jouw antwoorden. Je kunt vertellen over de uitdagingen waar je nu voor staat, en de begeleider helpt je om steun, energie, betekenis en richting te vinden.
Samen met de begeleider ga je reflecteren op wat jou kan voeden en wat je nodig hebt. Dat kan in eerste instantie gaan over loslaten en accepteren van het onvermijdelijke. Een begeleider van i mindLife gaat met jou op zoek naar kracht- en inspiratiebronnen: wat geeft jou energie? Is het sporten, de natuur, of kunst? Juist wanneer het leven niet meer vanzelfsprekend is, is het goed je hiermee te voeden. Je staat stil bij jouw waarden en levensvisie, niet per se expliciet, maar gewoon door je levensverhaal en ervaring te delen. Verder liggen de gesprekken open, want daarin ligt juist de kracht; je mag het zelf gaan ervaren, er is veel ruimte voor jou.
Deze uitspraak van Montaigne geeft gedeeltelijk weer wat je kunt verwachten: “Het ongeluk zal zwaar genoeg op ons drukken als het eenmaal daar is, (…) wees intussen vriendelijk voor jezelf, geloof in de dingen waarvan je het meest houdt.”
Aan het eind van het traject heb je meer helderheid over wat je te doen staat. Dat geeft energie en inspiratie en leidt tot concrete beslissingen die het leven beter maken. Daarnaast kan de kijk op je huidige situatie veranderd zijn; je ziet het in een ander licht.
In de begeleiding kan de life counselor gebruik maken van metaforen, meditatie, rituelen (bijvoorbeeld een kaars aansteken, een brief schrijven) of andere vormen van inspiratie en betekenisgeving, mocht jou dat aanspreken.
Meest gestelde vragen
Hieronder vindt u de antwoorden op meest gestelde vragen:
Als werknemer kun je je werkgever attenderen op het aanbod van i mindLife. Laat de website zien aan bijvoorbeeld je bedrijfsarts of manager en geef aan dat je graag een aantal gesprekken met een life counselor zou voeren. Vervolgens kunnen jullie het aanmeldingsformulier invullen.
De tarieven van de trajecten bij i mindLife zijn op aanvraag beschikbaar.
De dienstverlening van i mindLife wordt in rekening gebracht bij de opdrachtgever. Een traject kan mogelijk vergoed worden vanuit je ontwikkel- of opleidingsbudget. Meer daarover lees je hier. Je kunt dit altijd vragen aan je werkgever.
Na aanmelding vragen we je of je een voorkeur hebt voor een man of vrouw, en of leeftijd een rol speelt. Ook kijken we naar je locatie. Op basis daarvan – en op basis van je levenssituatie – kiezen we een life counselor die goed aansluit bij je behoeftes.
Dat is een goede vraag. Lees allereerst eens rustig de informatie op deze pagina door. Spreekt het je aan? Lijkt het je prettig om met iemand te spreken die als een professionele vriend naast jou gaat staan? Die je steunt, gelooft in jouw creativiteit, en met jou gaat zoeken naar nieuwe zin? Vind je het fijn als we wegblijven van diagnostiek en labels? En lijkt de ruimte om jouw verhaal te vertellen je prettig? Zodat je weer met meer voldoening kunt gaan leven en werken.
Heb je behoefte aan uitgebreidere informatie? Kijk ook eens naar onze folder.
De eerste keuze van i mindLife zijn wandelgesprekken. We kiezen een life counselor die relatief dichtbij jou woont, en samen kunnen jullie een wandelgebied uitkiezen, waar jullie een wandeling van ongeveer 60 minuten kunnen maken. We kiezen voor wandelgesprekken omdat veel mensen dit een prettige manier van begeleiden vinden: je bent buiten, kan je laten inspireren door de omgeving, en je hoeft elkaar niet continu aan te kijken.
In overleg kunnen jullie ook kiezen voor onlinegesprekken, of gesprekken in een praktijkruimte.
Een belangrijk kenmerk van i mindLife is dat we de inhoud van de gesprekken niet delen met de opdrachtgever. Jij moet je volledig vrij voelen om alles te kunnen zeggen wat je op het hart hebt. Met een verwijzing naar i mindLife spreekt je werkgever vertrouwen in jou uit; dit is wat je nu nodig hebt.
Als jij dat wil, dan mag je de inhoud van de gesprekken natuurlijk delen met anderen.
Praktijkvoorbeelden
Onderstaande praktijkvoorbeelden geven een beeld van wie baat kan hebben bij een traject met onze life counselors. We hebben de voorbeelden ingedeeld in thema’s. Het is belangrijk om te benadrukken dat ieder levensverhaal en iedere levenssituatie uniek is; onderstaande voorbeelden zijn dan ook slechts voorbeelden. Er zijn nog veel andere situaties denkbaar.